internetforbindelse og 4G dækning

4G-netværkene er stadig forholdsvis nye i Danmark. Derfor er dækningen ikke specielt imponerende, og derfor er det en god idé at være ekstra kritisk, hvis du vil have 4G-abonnement

Mobilt bredbånd er internet sendt gennem trådløse signaler. Det mest almindelige signal er 3G, der egentlig giver fine hastigheder mange steder, men vil du have superhurtigt fremtidssikret trådløst internet, så er 4G den rigtige vej at gå.

Dækningen er dog stadig mangelfuld mange steder, men der bliver løbende udviklet. 3, Telenor, Telia og Yousee (tidligere TDC) har alle 4G-netværk – Telia og Telenor deles dog om deres, og vil på sigt også dele netværk til 2G og 3G(og dermed også mobiltelefoni). Telia har længe haft et klart forspring, hvilket Telenor er blevet en del af, efter de er gået sammen om 4G-netværket.

Yousee har dog sat turbo på udviklingen og efterhånden har de taget førertrøjen på. Samtidig har 3 også halet ind på Telia og Telenor på det seneste, men de hænger stadig lidt efter de øvrige udbyderes udbrud.

Bemærk i øvrigt, at de små udbydere kun meget sjældent har adgang til de større udbyderes 4G-netværk – de har ofte kun adgang til 3G.

Sådan undersøger du dækningskortene

Nedenfor kan du se Telia, Telenor, 3 og Yousee’s dækningskort. Telias dækningskort kan kun vise den udendørs dækning, og det er også den Yousee’s dækningskort viser som standard – det gør dog også, at du fint kan sammenligne mellem de to dækningskort.

Det betyder dog også, at du skal forvente, at der ikke helt er 4G-netværk alle de steder, det ellers ser ud som om, der er.

Yousee’s dækningskort – når du er på dækningskortet, skal du vælge teknologier i menuen til venstre for at kunne se, hvor de har 4G-dækning

Telias dækningskort

Telenors dækningskort

3s dækningskort

Hvordan kommer de danske 4G-netværk til at udvikle sig

Der er flere licenser til 4G-netværk, og de fleste af dem stiller krav til udbyderne om dækning i yderområder. Derfor vil der løbende komme markant bedre 4G-netværk i Danmark, og dermed bedre dækning i yderområder.

Der vil dog helt sikkert også i fremtiden være huller i 4G-dækningen.

På Mastedatabasen kan du dog også se, hvor der er planlagt at blive sat master op, så du kan se, hvis der muligvis er dækning på vej i dit område. Muligvis er dog et vigtigt ord i den sammenhæng, for selv om en udbyder har planlagt en mast behøver det ikke resultere i et bedre 4G-netværk – de er ikke forpligtet til at sætte masterne op.

Ikke desto mindre kan det være rart at få en indikation af, om en udbyder pludselig kan forbedre sin dækning markant. Du ser 4G-masterne ved at vælge ”mobiltelefoni” under tjenestetyper, og LTE under teknologier. LTE er nemlig den mere tekniske betegnelse bag det, de danske teleudbydere kalder 4G.

Yousee har licenser, der betyder, at de umiddelbart vil have lettere vil at udbrede 4G, og dermed må det forventes, at de kan forsvare sin position. Der vil næppe heller gå lang tid, før alle udbydere har 4G-adgang som standard i alle abonnementer.

Når du har 4G er det i øvrigt særligt vigtigt, at du er opmærksom på dit dataloft. Når du bruger 4G, kan du nemlig grundet den hurtigere hastighed langt hurtigere bruge din data. Du kan lidt sammenligne det med at komme fra bykørsel til motorvej – når du kører på motorvejen, når du naturligvis mange flere kilometer på 20 minutter sammenlignet med bykørsel.